Chcesz mieć ekologiczne warzywa? Wyhoduj je samodzielnie!

Mając choćby maleńki przydomowy ogródek, można niewielkim kosztem cieszyć się smakiem całkowicie ekologicznych warzyw, wyhodowanych samodzielnie dosłownie od ziarenka. Nie wszystkie z nich wymagają specjalnej pielęgnacji – wiele gatunków to rośliny mało wymagające, które można wysadzać bezpośrednio do gruntu. Inne, takie jak na przykład ciepłolubne pomidory, najlepiej rozwijają się w szklarni, która zapewnia im stałą temperaturę.

Jakie warzywa uprawiać w przydomowym ogrodzie?

Najmniej wymagające są z całą pewnością zioła, które można uprawiać nie tylko w ogródku, ale nawet i w doniczce na dobrze nasłonecznionym kuchennym parapecie. To od nich swoją pasję do uprawy roślin rozpoczyna bardzo wielu zapalonych ogrodników. Chcąc wyhodować w swoim ogrodzie nieco więcej, ale nie mając zbyt dużego doświadczenia w ogrodnictwie, warto wybrać mało wymagające gatunki, które można siać bezpośrednio do gruntu bez wcześniejszego przygotowania sadzonki. Są to między innymi: burak, cukinia, popularna marchew, albo rzodkiewka. Ich uprawa nie wymaga zbyt wielkich umiejętności ogrodniczych, za to efekty to pyszne warzywa, jakich nie sposób znaleźć w sklepie.

Hodowla bardziej wymagających warzyw takich jak na przykład pomidory albo papryka wymaga większego przygotowania. Przede wszystkim uprawę tego rodzaju roślin rozpoczyna się od przygotowania sadzonek w skrzynkach do rozsiewu lub małych doniczkach. Gotowe sadzonki mogą być wysadzone jedynie w sprzyjających dla nich warunkach, czyli głównie odpowiedniej temperaturze. Ochronę termiczną wymagającym sadzonkom zapewniają foliowe tunele i szklarnie.

Co ważne, przy uprawie warzyw nigdy nie należy oszczędzać na kupowanych nasionach bądź nawozach. Warto pamiętać, że ich efektem będą jadalne warzywa, których jakość, przy odpowiedniej pielęgnacji roślin, może znacznie przekraczać standard ustalany przez ogólnodostępne markety.


Elegancka szklarnia z aluminium i paneli poliwęglanowych, fot. Ogrodosfera.pl

Jaką szklarnię ogrodową wybrać?

Szklarnia ma za zadanie chronić rośliny przed niską temperaturą, silnymi wiatrami, deszczami, czy burzami. Chroni je ona także przed zwierzętami takimi jak choćby ptaki, które często przyczyniają się do zmniejszenia uzyskiwanych plonów. Hodowla roślin w ciepłej szklarni wydłuża ich okres wegetacji i zwiększa plony przez zapewnienie im sprzyjających warunków do rozwoju.

Pierwsze pytanie, jakie należy sobie zadać, chcąc wybrać szklarnię ogrodową, dotyczy jej rozmiaru. Z jednej strony warto się zastanowić, ile miejsca wewnątrz się potrzebuje, co dokładnie będzie tam rosło i w jakiej odległości od siebie powinno być rozsadzone. Z drugiej strony natomiast pod uwagę należy wziąć wymiary własnego ogrodu oraz kwestie estetyczne.


Oryginalna sześciokątna szklarnia ogrodowa, fot. Ogrodosfera.pl

Szklarnie ogrodowe dostępne w profesjonalnych sklepach ogrodniczych takich jak ogrodosfera.pl to modele, których konstrukcje powstają z czterech materiałów: stali, aluminium, PCV, oraz drewna. Najpopularniejsze są konstrukcje aluminiowe, wyróżniające się lekkością i odpornością na korozję. Stal cechuje się największą stabilnością, dlatego jest szczególnie polecana dla szklarni o dużej powierzchni.

Panele szklarni mogą zostać wykonane ze szkła, które świetnie przepuszcza światło słoneczne, ale niestety jest ciężkie i łatwo je potłuc. Jego alternatywą są panele poliwęglanowe, nieco droższe, za to znacznie lżejsze i trudniejsze do uszkodzenia. Poliwęglan słynie także z odporności na skrajne temperatury.

Back to top button