Jadalne talerze z otrąb – hit ekologiczny, który rozkochał w sobie gastronomię

Nie ma wątpliwości, że plastik stanowi poważne zagrożenie dla środowiska. Na świecie występuje wiele produktów, które są stworzone z tworzyw sztucznych. Jednym z nich są plastikowe talerzyki, które często używamy podczas grilla, pikników, festynów, spożywając na nich posiłki z lokali gastronomicznych lub food trucków. Istnieje sposób, aby plastikowe wyroby zamienić na bardziej ekologiczne rozwiązanie. Talerze z otrąb pszennych  są jednym z nich. Dlaczego robią furorę na świecie?

Eko naczynia, które… możesz zjeść!

Naczynia z otrąb są w pełni jadalne. Po zakończonym posiłku możemy bez problemu je spożyć w bezpieczny dla zdrowia sposób. Ekologiczne naczynia sprawdzą się szczególnie przy okazji imprez plenerowych, gdzie jest znaczna ilość osób. Pozwoli to na oszczędność czasu w związku ze sprzątaniem plastikowych talerzy lub ze zmywaniem tych wykonanych z porcelany.

Dodatkowym atutem talerzy z otrąb jest możliwość ich biodegradacji w warunkach przydomowych. W ciągu zaledwie 30 dni ulegają procesowi gradacji. Dla porównania, papierowe naczynia, rozkładają się o 5 miesięcy dłużej.

Jednorazowe, biodegradowalne naczynia nadają się do serwowania zimnych lub gorących posiłków oraz mogą być stosowane w mikrofalówce i piekarniku. Są stabilne i wytrzymałe, dzięki temu zapewni to komfortowe spożywanie posiłków.

Naczynia z otrąb jest to produkt, który również pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Otręby posiadają dużą zawartość błonnika, co wpływa na prawidłowe funkcjonowanie jelit, a zarazem na lepsze trawienie i przeczyszczenie organizmu.

Talerze z drewna – bądź bliżej natury

Drewniane talerze to naturalne wybory, które coraz częściej możemy znaleźć w restauracjach lub lokalach gastronomicznych. To uniwersalny produkt, który można użyć wielu rodzajów posiłków.

Drewno to naturalny materiał, który może zostać użyty, jako forma degustacji koreczków, rogalików, pasztecików czy innych potraw przygotowanych na ciepło lub zimno. Lekki, a zarazem wytrzymały produkt, odporny jest na działanie wysokich temperatur.

Z pewnością talerze z otrąb jest to ciekawa alternatywa dla plastikowych talerzyków. Ekologiczne produkty stają się popularniejsze, dlatego warto je użyć w swoim lokalu gastronomicznym. Przyczyni się to do redukcji plastiku i poprawi świadomość klientów w zakresie środowiska.

Pozostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*