Ekogroszek jest rodzajem węgla kamiennego lub brunatnego o niższej szkodliwości dla środowiska. Wynika ona ze zmniejszonego wydzielania dwutlenku węgla, pyłów i szkodliwych oparów podczas spalania. Związane jest to z mniejszym rozmiarem opału w porównaniu do tradycyjnego węgla – ekogroszek osiąga rozmiary od 5 do 25 mm. Dzięki swoim właściwościom po spaleniu pozostawia mniej popiołu, co skutkuje rzadszą potrzebą jego usuwania z kotła, ponieważ do tego właśnie jest używany – do ogrzewania pomieszczeń.
Dobry ekogroszek
Sama nazwa ekogroszek może wskazywać na jego pewną ekologiczność, jednak nie jest to inny rodzaj opału, lecz jedynie wysokokaloryczna odmiana węgla emitująca mniej szkodliwych substancji. A nazwa ma go odróżniać na rynku wśród zwykłego opału. Dobry ekogroszek powinien się cechować zawartością wody nieprzekraczającą 12%, ilością siarki do 1%, zaś zawartością niepalnych popiołów do 10%.
Ekogroszek – kiedy kupić?
Najlepszym okresem na kupno ekogroszku jest wiosna lub lato. Zaraz po zimie ceny tego surowca obniżają się wskutek jego nadwyżek, dlatego też jego ceny niejednokrotnie spadają w tym czasie. Ponadto w momencie największego popytu, czyli zimą, możemy częściej trafić na słabej jakości ekogroszek, który firmy starają się sprzedać mało świadomym konsumentom po wysokiej cenie, za którą nie idzie jakość produktu.